Национален форум на съвременното изкуство с международно участие. Реализиран е за първи път през 2000 г. Ръководи се от едноименната фондация. От 2004 се провежда на 2 години. http://www.augustinart.com/

събота, 19 декември 2009 г.

Прес-съобщение

Фондация "Август в изкуството" огласи, че за куратор на новото издание на биеналето на визуалните изкуства във Варна през 2010 г. е поканена Мария Василева. Уважаван историк на изкуството и художествен критик, Мария Василева поема най-мащабния арт форум край морето в една трудна година.
Директорът на фестивала Румен Серафимов, ръководител и на дирекция „Култура и духовно развитие” в Община Варна, мотивира избора на новия куратор така: „Преди няколко издания ние решихме, че е време да поверим провеждането на „Август в изкуството” на отделни куратори. Миналото издание нашият избор беше Филип Зидаров, сега организационният екип поверява биеналето на Мария Василева. Ние се насочваме към доказани професионалисти, към изкуствоведи със сериозна практика и задълбочени познания, с опит в провеждането на подобни големи международни форуми. Мария Василева е точно такъв експерт.”
Самата Мария Василева приема предложението да бъдете куратор на следващото издание на „Август в изкуството”, защото е сред експертите, които следят биеналето още от неговото създаване – в началото като фестивал. През годините участва в няколко дискусии, посветени на съдбата на форума. Правила е и малък кураторски проект за едно от изданията.
„Писала съм многократно за „Август в изкуството” и нерядко съм била критична – казва изкуствоведката. - Смятам, че има много енергия около този проект. Не подценявам и възможността да работя в прекрасното пространство на Варненската художествена галерия.”
Мария Василева намира за положителен момент това, че биеналето още не е намерило точната си формулировка. Защото това го предпазва от задължителните ограничения на схемата. И наистина през годините форумът се променя постоянно и все още е в движение. „Отначало цялата варненска сцена се обединяваше в неговия фокус – припомня критичката. - Това беше време на ентусиазъм и еуфория, когато изкуството имаше нужда от такава обща подкрепа. От това обаче страдаше лицето на събитието – то беше някак си прекалено шарено, разпиляно и противоречиво. Процесът вървеше към изясняване на визуалния му образ, което естествено доведе и до идеята отговорността да бъде поета от един куратор. В момента се проверява успехът на тази формула. Ще видим дали тя ще проработи в нашите условия, но в световен план е доказала издръжливостта си. Аз смятам, че „Август в изкуството” е достигнал такава точка в развитието си, в която ще е полезно да се представи проект, концентриран в своята цялост и качество.”
На този етап Мария Василева мисли да съсредотои усилията си в Градската художествена галерия на Варна и в Къщата музей „Георги Велчев”. Готова е да работи и с частни галерии, които споделят нейните интереси и посочва като пример „Буларт”. Не смята да робува на никакви изисквания за задължително включени галерии или автори от Варна, но не пропуска да напомни, че биеналето би трябвало да има и съпътстваща програма, която да е отворена към повече участници.
Кураторската концепция на Мария Василева ще бъде готова през януари. Но онова, което е ясно още отсега, е важноста на мястото и времето на биеналето – град Варна през 2010 година. „Иска ми се това по някакъв начин да се „чете” в проекта – признава изкуствоведката. - То е и начин изложбата да бъде интересна за по-широк кръг публика. Обществената подкрепа за мен е важна. Такъв голям проект не трябва да бъде само за ограничена консумация.”
- - -
Мария Василева (р. 1961, живее и работи в София) завършва изкуствознание в Националната художествена академия в София (1984). Доктор на науките (2007). Главен уредник в Софийска градска художествена галерия. Член-основател на Института за съвременно изкуство - София. Куратор на група "8-ми март". Изявява се като куратор, историк на изкуството и художествен критик. Специализира в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк (1998), в Университета в Рочестър, САЩ (1999), в Централно-европейския университет в Будапеща (2002), в Международната програма за художници и куратори (ISCP), Ню Йорк (2002) и др. Получава изследователска стипендия за учени от Централна и Източна Европа, Фондация Пол Гети – САЩ (1995-1996). Сред последните й проекти са: участие в екипа на изложбата "Gender Check" в Музея МУМОК, Виена, 2009-2010; "От идеология към икономика. Съвременно българско изкуство 20 години по-късно", Москва, 2009 (съвместно с Яра Бубнова); "Value Point", Галерия Hilger Contemporary, Виена, 2009 (съвместно с Аленка Грегорич); "Недко Солаков", СГХГ, 2009 (съвместно с Яра Бубнова); "Надежда Олег Ляхова. Умерен оптимизъм", София, 2008; "European re-Union", галерия Art Point, Виена, 2007; "Иван Мудов. МУСИЗ", Студио Томазео, Триест, Италия, 2007 и др.
Още за Мария Василева:
http://mariavassileva.dir.bg/

Най-новата информация за "Август в изкуството 2010" можете да следите на: http://augustinart2010.blogspot.com

augustinart2010@gmail.com

NIRA Communications PR
Нина Локмаджиева
Тел. 0887 203 752
Lokmad.pr@gmail.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар